У США заплатять $12 млн родині вбитої поліцією афроамериканки. Копи застрелили жінку в її власному домі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США заплатять $12 млн родині вбитої поліцією афроамериканки. Копи застрелили жінку в її власному домі

@LewisHamilton / Twitter

Місто Луїсвілл у штаті Кентукі виплатить $12 млн родині Бреонни Тейлор, яку поліція пів року тому вбила внаслідок хиб в антинаркотичній операції. Смерть жінки викликала протести, які передували загальнонаціональним виступам Black Lives Matter після вбивства Джорджа Флойда.

Про це повідомляє CNN.

26-річну афроамериканку Бреонну Тейлор, яка працювала медиком швидкої допомоги, застрелили вночі 13 березня в рамках розслідування злочину, пов’язаного з наркотиками. Копи скористалися правом увірватися в помешкання без попередження.

Жінка та її співмешканець прокинулись, вирішили, що їх грабують і відкрили вогонь з зареєстрованої зброї. Чоловік підстрелив одного з поліцейських, а вони у відповідь застрелили Тейлор. Після цього копи обшукали помешкання, але не знайшли ніяких наркотиків.

Наразі жодного з трьох копів, які вторглися в помешкання жінки, не притягнули до відповідальності.

Через кілька місяців після інциденту одного з копів звільнили, а міська рада Луїсвілла ухвалила постанову, яка забороняє втогрнення в житло без попереджень. Також відправили у відставку начальника поліції.

Після загибелі Бреонни Тейлор у місті та по всій країні розпочались протести, які згодом посилилися після вбивства копами Джорджа Флойда і тривають досьогодні. ФБР розпочало розслідування обставин вбивства жінки, також запланувало розгляд справи велике журі США.

Влада міста домовилась про виплату компенсації, розмір якої підтвердив адвокат родини загиблої.

«Ніякі гроші не повернуть Бреонну Тейлор. Ми розглядаємо цю угоду як найменше, що можна зробити для скорботної матері. Місто не робить їй послуги. Справжнє правосуддя не здійснюється через грошові компенсації. Необхідно заарештувати та засудити всіх, хто причетний до її вбивства. Ми потребуємо відповідальності. Ми потребуємо правосуддя», — заявили в місцевій організації Until Freedom, яка проводила протести після вбивства жінки.

  • Раніше у США, а пізніше по всьому світу прокотилася хвиля протестів після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда. Чоловік помер, а експертиза підтвердила, що причиною смерті стали дії правоохоронця. Усім причетним поліцейським висунули звинувачення в убивстві. Підозрюваному в удушенні Дереку Шовену загрожує довічне увʼязнення або смертна кара.