У Білорусі проти протестувальників порушили понад 500 кримінальних справ за «організацію масових заворушень»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі проти учасників акцій протесту проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка порушили понад 500 кримінальних справ через нібито організацію масових заворушень.

Про це заявив заступник начальника управління Генпрокуратури з нагляду за виконанням законодавства Слідчим комітетом Білорусі Андрій Сербун в ефірі телеканалу «Білорусь-1».

«В останні кілька місяців ми спостерігаємо зростання кількості кримінальних справ, повʼязаних із організацією масових заворушень. Дотепер таких кримінальних справ порушено понад 500», — сказав він, уточнивши, що переважна більшість справ повʼязана з протестними акціями у Мінську.

За даними білоруського МВС, лише 26 жовтня затримали 581 людину, найбільше у Мінську — 486. Із них під вартою до розгляду справи в суді залишаються 434 затриманих.

Напередодні силовики затримали ще 523 осіб (у Мінську — 160). З них під вартою утримують 352 громадян.

Водночас у Комітеті держбезпеки Білорусі вважають, що поведінку протестувальників під час акцій протесту можна розглядати як акт тероризму.

  • Опівночі 26 жовтня сплив термін Народного ультиматуму, висунутого самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку, який мав заявити про відставку, припинити насильство і звільнити політвʼязнів.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.