Bellingcat: У Росії продовжують виготовляти «Новачок» у наукових інститутах та центрах. Вони співпрацюють з ФСБ та ГРУ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У вересні 2017 року Росія офіційно відзвітувала про повне знищення хімічної зброї на своїй території. Однак у країні досі діють наукові центри та інститути, що займаються дослідженням та виготовленням хімзброї на кшталт «Новачка», яким користуються російські спецслужби.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat, Der Spiegel та «Радіо Свобода».

Контролем за знищенням хімічної зброї займалося Федеральне управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї (ФУБЗЗХЗ), яке належить до військової частини 70855 за адресою вулиця Нагатинська, 16А. За цією ж адресою розташований і науковий центр «Сигнал».

Журналісти виявили чоловіка, який активно брав участь у підготовці операцій з отруєння «Новачком» — це начальник петербурзького ДНДІ військової медицини доктор медичних наук і професор Військово-медичної академії імені Кірова Сергій Чепур. Він брав участь у кількох нарадах у штаб-квартирі Генерального розвідувального управління Міноборони Росії. Зокрема, він був на нараді 27 лютого 2018 року, коли там були присутні співробітники ГРУ Мішкін, Чепіга та Сергєєв — троє росіян, які намагались отруїти ексшпигуна Сергія Скрипаля у Британії. До Лондона вони вирушили за 3 дні після цієї наради.

Після наради Чепур зателефонував дослідникам із НЦ «Сигнал» та вирушив до 27-го наукового центру Міноборони Росії, який є «головним науковим закладом Міністерства оборони Російської Федерації з проблем забезпечення національних інтересів і безпеки держави у військово-хімічної та військово-біологічної галузях, а також протидії загрозам поширення і застосування хімічної і біологічної зброї».

Під час цього візиту до нього приєднався спеціаліст з хімічної зброї Віктор Таранченко, який раніше сам працював у 27-му центрі, а потім перейшов до «Сигналу».

Чепур неодноразово брав участь у подібних нарад ГРУ разом із Мішкіним, який є військовим лікарем. Кілька разів ці наради відбувалися напередодні візитів розвідників до Швейцарії. Існує версія, що росіяни хотіли підловити Скрипаля на відпочинку у Швейцарії та отруїти його там, але щось зірвалося.

Чепур регулярно спілкується телефоном із Сергєєвим та Мішкіним, а такожі з керівником їхньої військової частини, генерал-майором Авер’яновим. Також він часто телефонує і директору НЦ «Сигнал» Артуру Жирову.

Раніше хімічну зброю у Росії розробляв 33-й Центральний науково-дослідний випробувальний інститут Міноборони в селищі Шихани-2 Саратовської області. Саме там, за словами декого з учених, причетних до розробки, і був створений «Новачок». Окрім цього центру, є також і 27-й центр Міноборони та ще кілька цивільних інститутів — наприклад Державний науково-дослідний інститут органічної хімії і технології.

The Insider

«Цікаво, що «Сигнал» має й інший, більш прозаїчний напрямок діяльності — Жиров і його команда стали авторами цілої серії патентів на біоактивні добавки та сухі суміші для спортивних напоїв. Тому коли «Петров» (Мішкін) і «Боширов» (Чепіга) в розмові з Маргаритою Симоньян представлялися продавцями спортивного харчування, це було внутрішньокорпоративним жартом, зрозумілим лише небагатьом», — йдеться у розслідуванні.

Також зазначається, що серед телефонних контактів Чепури є також багато розмов із високопосадовцями ФСБ, цілком можливо, що спеціалісти з хімічної зброї співпрацюють як із ГРУ, так і з ФСБ.