ВАКС не зміг обрати запобіжний захід суддям Окружного адмінсуду. Вони не з’явилися на засідання

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Вищий антикорупційний суд не зміг обрати запобіжні заходи голові Окружного адміністративного суду Павлу Вовку та одному із суддів ОАСК.

Про це пише пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Причиною цього стала неявка суддів і їхніх адвокатів на засідання. Через це розгляд питання перенесли на 28 жовтня.

  • НАБУ підозрює суддів Окружного адмінсуду Вовка, Аблова, Погрібніченка, Келеберду, Огурцова, Качура та Саніна в корупції та спробах захопити державну владу. 17 липня НАБУ представило запис розмов голови суду Павла Вовка та суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку і його заступнику Євгену Аблову повідомили про підозру. 21 липня НАБУ оприлюднило нові записи телефонних розмов Вовка.
  • Тривалий час генеральний прокурор Ірина Венедіктова відмовлялася погоджувати подання до Вищої ради правосуддя на відсторонення підозрюваних суддів через цю справу. Але згодом вона все ж підписала клопотання.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного. Сам Вовк похвалив рішення ВРП і заявив, що іноземні агенти хочуть позбавити Україну суверенітету за допомогою НАБУ.
  • У цій справі є ще один фігурант – голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Щодо нього не потрібна спеціальна процедура, як щодо суддів, і тому ще 3 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання для Холоднюка. Через два місяці суд також вирішив відсторонити його від посади голови ДСА, а вже 22 жовтня стало відомо, що Холоднюк написав заяву про відставку.