У НБУ оновили вертикаль влади. Заступницю голови Рожкову позбавили більшості повноважень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У НБУ оновили вертикаль влади. Заступницю голови Рожкову позбавили більшості повноважень

National Bank Of Ukraine / Flickr

Правління Національного банку України вирішило перерозподілити повноваження членів правління та створило нову вертикаль влади в цій установі.

Про це пише пресслужба НБУ.

У рамках перерозподілу найбільше повноважень втратила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. У неї забрали кілька ключових департаментів, які перейшли до вертикалі «Пруденційний нагляд та загальні питання». Керуватиме цією вертикаллю сам очільник НБУ Кирило Шевченко.

Рожкова ж здійснюватиме нагляд за вертикаллю «Регулювання фінансового сектору». До нього увійшли департаменти методології регулювання діяльності банків та методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг та Департамент з управління діяльністю Корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ. Усі вони не відіграють ключової ролі у питанні регулювання банківської сфери.

Інший заступник голови НБУ Дмитро Сологуб керуватиме вертикаллю «Монетарна стабільність». Вона лишилися без змін, лише один департамент відійшов під керівництво Рожкової.

Сам же очільник НБУ Шевченко у рамках перерозподілу отримує під своє підпорядкування 15 різних підрозділів Нацбанку, що становить майже половину від усіх підрозділів відомства.

«Необхідність оновлення вертикалей підпорядкування центробанку зумовлена розширенням мандату Національного банку, зокрема у сфері регулювання ринку небанківських фінансових установ. Регулятор має відокремити методологічне супроводження та нормативно-правове регулювання діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг від функцій нагляду за ними», — пояснюють своє рішення в НБУ.

  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.
  • Рожкова згодом заявила, що догану винесли за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку». Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.
  • 16 жовтня мало відбутися засідання правління НБУ, на якому, за даними ЗМІ, планувалося розглянути питання звільнення Рожкової та Сологуба — останніх представників попереднього керівника банку Якова Смолія. Але засідання не відбулося через «технічні причини». За даними ЗМІ, старе правління НБУ після приходу Шевченка в середині липня вже оновилося на дві третини.