Рада Нацбанку несподівано скасувала засідання, на якому могли звільнити Рожкову та Сологуба

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Рада Нацбанку несподівано скасувала засідання, на якому могли звільнити Рожкову та Сологуба

Flickr / Національний банк України

Засідання ради Національного банку України, яке було призначене на пʼятницю, 16 жовтня, скасовано.

Про це заявив член ради Віктор Козюк у коментарі Інтерфакс-Україна.

За його словами, засідання не відбудеться через «технічні причини».

«Я був готовий брати участь у засіданні дистанційно», — додав він.

Водночас нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський написав у своєму Telegram-каналі, що причиною нібито є відсутність кворуму.

«Засідання Ради Нацбанку, на якому повинні були звільнити заступників голови Рожкову і Сологуба, скасували «у звʼязку з відсутністю кворуму». Хоча насправді кворум був зібраний», — заявив він.

  • ЗМІ припускали, що на засіданні Ради Нацбанку можуть розглянути питання про звільнення Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба, які залишаються останніми представниками попереднього керівника банку — Якова Смолія. Ініціювати їхню відставку повинен глава НБУ Шевченко. Офіційного підтвердження цієї інформації немає. За даними ЗМІ, старе правління НБУ після приходу Шевченка в середині липня вже оновилося на дві третини.
  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру двом заступникам глави Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.
  • Катерина Рожкова згодом заявила, що їй та її колезі Сологубу винесли догану за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку».
  • Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.