Рада Нацбанку збирається на засідання 16 жовтня. Заступниця глави НБУ Рожкова заявила, що повістку тримають у таємниці

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рада Нацбанку збирається на засідання 16 жовтня. Заступниця глави НБУ Рожкова заявила, що повістку тримають у таємниці

National Bank Of Ukraine / Flickr

Рада Національного банку збереться на чергове засідання 16 жовтня. Заступниця глави Нацбанку Катерина Рожкова, якій раніше винесли догану, заявила, що їй невідомо, які питання розглядатимуть. Про це вона розповіла в інтерв’ю Liga.net.

«Якщо раніше ми завжди знали, коли будуть проходити засідання, розуміли повістку, то зараз усе відбувається в таємниці», — наголосила Рожкова.

На її думку, це не відповідає принципам корпоративного управління і не йде на користь українській економіці. «Ми створюємо невизначеність там, де її немає і не повинно бути. Виходить, Рада НБУ — це такий собі троянський кінь усередині Нацбанку», — вважає вона.

Рожкова також розповіла, що востаннє розмовляла з главою Нацбанку Кирилом Шевченком понад місяць тому – 10 вересня. На запитання, чи можна вважати, що вони не спрацювалися, вона відповіла: «Думаю, справа в різних корпоративних культурах, з яких ми прийшли в Нацбанк. Але я не вважаю це нездоланною прірвою».

ЗМІ припускають, що на засіданні Ради Нацбанку можуть розглянути питання про звільнення Рожкової та ще одного заступника глави НБУ — Дмитра Сологуба. Ініціювати їхню відставку повинен глава НБУ Шевченко. Рожкова і Сологуб залишаються останніми представниками попереднього керівника банку — Якова Смолія. За даними ЗМІ, старе правління НБУ після приходу Шевченка в середині липня вже оновилося на дві третини.

В той же час, член Ради НБУ Віктор Козюк у коментарі Інтерфакс-Україна повідомив, що до порядку денного наступного засідання Ради НБУ винесуть питання про аудиторську фірму та організаційні питання.

  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру двом заступникам глави Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.
  • Катерина Рожкова згодом заявила, що їй та її колезі Сологубу винесли догану за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку».
  • Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.