Заступниця глави НБУ Рожкова заявила, що отримала догану за коментар для ЗМІ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Заступниця глави НБУ Рожкова заявила, що отримала догану за коментар для ЗМІ

National Bank Of Ukraine / Flickr

Заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова заявила, що їй та її колезі Дмитру Сологубу винесли догану за коментар для ЗМІ. Про це вона повідомила у Facebook.

«Якшо серйозно, тут є правильна відповідь — це наші з Дмитром комунікації. Однак не впевнена, чи це причина, чи, скоріше, привід. Справа в тому, що ми надали коментарі виданню KyivPost для публікації про Національний банк. Але повірте, нічого крамольного, що б йшло в розріз із «генеральною лінією партії», не озвучувалося. Ми казали, що незалежність НБУ — це про колегіальність. Що новій команді треба трохи часу, щоб спрацюватися. І все в такому дусі», — пояснила Рожкова.

Вона зазначила, що рішення про винесення догани приймалося за закритими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін.

«У підсумку вважаю, що це перемога минулого над майбутнім. Тривожний сигнал для незалежності Національного банку та й загалом для здорового глузду», — додала заступниця глави НБУ.

Зазначимо, що Рожкова натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко — опублікувала фото портрета Тараса Шевченка й підписала «Здавалось б, до чого тут портрет».

Окрім цього, член Ради Національного банку Василь Горбаль у коментарі для «Економічної правди» уточнив, що Рожковій та Сологубу висловили недовіру через їхні публічні виступи.

«Таке рішення було пов’язано з нещодавніми публічними виступами Сологуба і Рожкової. Треба розуміти, що банк — це перш за все довіра. А останні інтерв’ю Сологуба і Рожкової були дуже неоднозначно сприйняті як експертним середовищем, так і міжнародними партнерами», — розповів Горбаль.

Також член Ради Нацбанку України Віталій Шапран вважає, що оголошення доган Рожковій та Сологубу мають «суто виховний характер». Він зазначив, що жоден закон в Україні не забороняє Раді НБУ висловити довіру або недовіру членам правління. Оскільки питання про звільнення Рожкової та Сологуба не піднімалося, «рішення Ради НБУ носили суто виховний (педагогічний) характер».

«У лихих 90-их роках декого з членів правління просто перестріли б у підʼїзді власного будинку (згадайте історію пана Гетьмана. За часів Віктора Андрійовича (а потім і Федоровича) їх би просто звільнили в кращих рейдерських традиціях, а потім би вони роками поновлювались через суди (згадайте історію Приходька). А в наші часи з ними поводять себе більш толерантно та педагогічно, сподіваючись на кращі зміни», — додав Шапран.

Нагадаємо, про догану заступникам глави НБУ повідомили 5 жовтня. Тоді голова Ради НБУ Богдан Данилишин зазначив, що приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю. Про що саме йдеться — він не уточнював.