У Раді Нацбанку пояснили, за що саме покарали заступників глави НБУ Рожкову та Сологуба: Довіру від МВФ до України оцінили як «нульову»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Раді Нацбанку пояснили, за що саме покарали заступників глави НБУ Рожкову та Сологуба: Довіру від МВФ до України оцінили як «нульову»

National Bank Of Ukraine / Flickr

Рада Національного банку України висловила недовіру заступникам глав Нацбанку Катерині Рожковій та Дмитрові Сологубу через кілька причин, одна з яких – публічна критику регулятора. Про це заявив член Ради НБУ Віталій Шапран у коментарі «Радіо Свобода».

За його словами, Сологуб в інтерв’ю інформагентству Інтерфакс-Україна оцінив довіру від Міжнародного валютного фонду (МВФ) до України як «нульову». У Раді НБУ стверджують, що заява Сологуба нібито не відповідає дійсності і у МВФ не було запитань щодо кадрових змін у Нацбанку.

«Я вважаю, що це не так, оскільки спілкуюсь постійно з представниками МВФ […] І взагалі до Нацбанку було дуже обмаль запитань. Програма затримувалася через те, що затягнули з прийняттям бюджету. Звісно, кредитори у такий відповідальний період хочуть дивитися наш основний фінасовий документ країни, який приймається, це логічно з їх боку. І є багато питань щодо документального забезпечення, зокрема, в корупційному блоці, але саме до НБУ жодних запитань не було», — стверджує Шапран.

Крім того, Рада НБУ має претензії до Рожкової та Сологуба через озвучення ними інформації, що міститься в документах для службового користування, «які не можуть бути обговорені публічно».

При цьому, Шапран наголосив, що висловлення недовіри не передбачає усунення чи звільнення Рожкової і Сологуба.

«Ми висловили свою позицію як громадяни, як члени Ради, що ми їм зараз не довіряємо. Але якщо вони зміняться, будуть шукати наших голосів, будуть працювати, підійдуть до нас, пояснять свою позицію, наприклад, то все можливо надалі. Може, фаза пошуку діалогу перейшла в досить гостру ситуацію, але це далеко від тієї ганебної практики, яка в нас була в минулому», — зазначив він.

Про що йдеться?

5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру двом заступникам глави Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.

Катерина Рожкова згодом заявила, що їй та її колезі Сологубу винесли догану за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани приймалося за закритими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова заявила, що це таке рішення Ради НБУ — це «тривожний сигнал для незалежності Нацбанку».

Сологуб, у свою чергу, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому та Рожковій недовіри.