У Нацбанку стверджують, що не планували звільняти Рожкову та Сологуба. А засідання скасували з «технічних причин»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Нацбанку стверджують, що не планували звільняти Рожкову та Сологуба. А засідання скасували з «технічних причин»

National Bank Of Ukraine / Flickr

У Національному банку України заявили, що на засіданні Ради НБУ не планували розглядати звільнення заступників глави банку – Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба. А засідання, заплановане на 16 жовтня, скасували з «технічних причин». Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Голова НБУ не робив подання Раді НБУ про звільнення своїх діючих заступників», — цитує агентство пресслужбу банку.

Член Ради НБУ Віктор Козюк розповів, що наступне планове засідання Ради НБУ заплановане на 27 жовтня. До порядку денного засідання ради вносили питання затвердження аудитора і пункт «різне». Останній, за словами іншого члена Ради Василя Горбаля, є «стандартним» для засідань.

  • Рожкова заявила, що повістку засідання Ради НБУ тримають у таємниці. На її думку, це не відповідає принципам корпоративного управління і не йде на користь економіці.
  • ЗМІ припускали, що на засіданні Ради Нацбанку можуть розглянути питання про звільнення Рожкової та Сологуба — останніх представників попереднього керівника банку Якова Смолія. Ініціювати їхню відставку повинен глава НБУ Шевченко. Офіційного підтвердження цієї інформації немає. За даними ЗМІ, старе правління НБУ після приходу Шевченка в середині липня вже оновилося на дві третини.
  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.
  • Рожкова згодом заявила, що догану винесли за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани ухвалювалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова назвала таке рішення Ради НБУ «тривожним сигналом для незалежності Нацбанку». Сологуб, зі свого боку, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому і Рожковій недовіри.