Україна та Іран завершили чергові переговори щодо авіакатастрофи МАУ. Тегеран хоче швидше закінчити розслідування

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Україна та Іран завершили чергові переговори щодо авіакатастрофи МАУ. Тегеран хоче швидше закінчити розслідування

Україна та Іран завершили чергові переговори щодо авіакатастрофи МАУ в Тегерані. Київ очікує на притягнення всіх винних до відповідальності. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у відеозверненні.

Він назвав ці переговори «конструктивними» і зазначив, що Україна отримала від Ірану відповіді на всі питання. Водночас Тегеран заявив про наміри якомога швидше завершити технічне розслідування відповідно до міжнародних стандартів.

«Очікуємо на розвиток кримінального розслідування і притягнення винних до відповідальності. Отримали запевнення [від Ірану] про наявність політичної волі швидше відновити істину та справедливість», — заявив Єнін.

Наступний етап переговорів запланований на кінець листопада — початок грудня.

Нагадаємо, 19 жовтня Міністерство закордонних справ України заявило про наміри Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака та готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам усіх жертв незалежно від їхнього громадянства.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • Раніше Іран оприлюднив звіт про причини катастрофи літака МАУ. У ньому йшлося, що комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • Наприкінці серпня у Франції розшифрували чорні скриньки збитого літака. Українські пілоти до останнього намагалися контролювати політ, який тривав ще 25 секунд після влучання ракети.