Іран оприлюднив дані з «чорних скриньок» збитого українського літака. Пілоти намагалися контролювати політ до останньої миті

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Іран оприлюднив дані з «чорних скриньок» збитого українського літака. Пілоти намагалися контролювати політ до останньої миті

Twitter / BEA

Іран оприлюднив дані, отримані з розшифровки «чорних скриньок» літака Міжнародних авіаліній України, який помилково збив біля власної столиці в січні цього року. Українські пілоти до останнього намагалися контролювати політ, який тривав 25 секунд після влучення ракети.

Про це повідомляє іранське інформагентство Tansim.

Бортові самописці відправили на експертизу до Франції, де до процесу розшифровки долучилися усі зацікавлені сторони, зокрема й Україна. Згідно з отриманими даними політ борту до влучення ракети був нормальним.

Запис розмов з кабіни пілотів тривав ще 19 секунд після удару. Троє пілотів та інструктор намагалися керувати літаком до останнього. У спробах контролювати політ екіпаж увімкнув допоміжний блок живлення — очевидно, літак мав перебої з електрикою.

Інструктор визначив, що обидва двигуни працюють, всього за кілька секунд після вибуху. З пасажирської кабіни на записі не було чутно ні звуку.

Зазначається, що між ударами першої та другої ракети пройшло близько 25 секунд. Пошкодження від першого вибуху призвели до відключення самописців вже через 19 секунд. Отже останні 6 секунд життя пілотів залишились невідомими.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін пізніше заявив, що іранські висновки підтверджують справність літака, повідомляє «Радіо Свобода».

За його словами, пілоти діяли відповідно до інструкцій. Він підкреслив, що українська сторона буде вимагати компенсацій усім потерпілим сторонам. «Ми сподіваємося, що іранська сторона дасть нам набагато більше інформації під час наступного раунду переговорів, якими б гіркими ця інформація і правда не були», — додав Енин.