Система ППО та людський фактор. Іран оприлюднив звіт про причини катастрофи літака МАУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Система ППО та людський фактор. Іран оприлюднив звіт про причини катастрофи літака МАУ

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Організація цивільної авіації Ірану опублікувала звіт про катастрофу літака «Міжнародних авіаліній України» 8 січня під Тегераном.

Про це повідомляє агентство Tasnim.

Згідно з документом, один із комплексів системи протиповітряної оборони Тегерана перемістили, що призвело до зміни його географічного положення і відхилення на 107 градусів від попереднього напрямку. При цьому комплекс ППО «забули» переналаштувати.

Через це система помилково впізнала літак як обʼєкт, який рухається у бік Тегерана з південно-західного напрямку. При цьому лайнер вилітав з аеропорту іранської столиці. Також наголошується, що інформацію про «підозрілу ціль» не передали до координаційного центру, що стало ще однією причиною катастрофи.

О 06:14 за місцевим часом розрахунок ППО випустив ракету по нібито ворожій цілі, після пуску першої ракети комплекс ППО в автоматичному режимі випустив другу ракету о 06:15. Близько 06:16 на борту спалахнула пожежа, а о 06:18 літак упав.

  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США і країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • Іранська сторона заявила, що готова з 20 липня почати переговори з Україною у справі про авіакатастрофу МАУ в Тегерані.