Авіакатастрофа МАУ: Іран погодився виплатити компенсацію за збитий літак

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Авіакатастрофа МАУ: Іран погодився виплатити компенсацію за збитий літак

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Після переговорів у Києві Іран погодився виплатити компенсацію за літак МАУ збитий на початку 2020 року.

Про це повідомляє іранське інформагентство IRNA.

«Іран погодився виплатити компенсацію за літак, однак реалізація цього питання потребує часу і має різні аспекти з технічної і правової точок зору», — сказав представник МЗС Ірану Аббас Мусаві, коментуючи переговори з Україною.

Він відзначив, що багато пасажири літака були громадянами Ірану і додав, що країна взяла на себе відповідальність за авіакатастрофу.

У повідомленні не уточнили ситуацію щодо компенсації родичам загиблих пасажирів.

  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США і країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • Раніше Іран оприлюднив звіт про причини катастрофи літака МАУ. У ньому йшлося, що комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • Французьке Бюро розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації (ВЕА) почало розшифровувати «чорні скриньки» зі збитого літака 21 липня. До роботи залучені акредитовані представники та їхні технічні консультанти.