В Ірані розпочався другий етап перемовин щодо авіакатастрофи літака МАУ. Українська сторона вимагає з’ясувати всі обставини трагедії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У столиці Ірану Тегерані розпочався другий етап українсько-іранських перемовин про авіакатастрофу літака МАУ.

Про це пише пресслужба МЗС.

Українську делегацію очолив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін. За його словами, Україна вимагає з’ясувати всі обставини трагедії та назвати всі причини, оскільки це може бути як людська помилка, так і прорахунок у системі організації польотів.

«Для цього два дні [в Тегерані] працюватимуть три робочих групи: авіаційні експерти, слідчі прокурори, а також військові», — зазначив він.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • Раніше Іран оприлюднив звіт про причини катастрофи літака МАУ. У ньому йшлося, що комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • Наприкінці серпня у Франції розшифрували «чорні скриньки» збитого літака. Українські пілоти до останнього намагалися контролювати політ, який тривав 25 секунд після влучання ракети.