У Зеленського прокоментували рішення суду у справі книги про Стуса. Вважають дивним визначення Медведчука як «персонажа твору»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського прокоментували рішення суду у справі книги про Стуса. Вважають дивним визначення Медведчука як «персонажа твору»

В Офісі президента заявили, що «здивовані деякими формулюваннями» в рішенні суду про заборону поширювати книгу про Василя Стуса без дозволу одного з лідерів «Опозиційної платформи — За життя», нардепа Віктора Медведчука. Про це повідомили на сайті відомства.

Там зазначили, що «взяли до відома» судове рішення, а також заяву автора книги Вахтанга Кіпіані та видавництва про наміри подавати апеляцію.

«Безумовно, здивовані деякими формулюваннями у вказаному рішенні. Хоча не ставимо під сумнів незалежність судової гілки влади. Однак, оскільки ця книга є опрацюванням реальної репресивної кримінальної справи проти Стуса, яка була порушена в СРСР і за якою він був засуджений, вважаємо дивним визначення позивача Медведчука як «персонажа твору», — заявили в ОП.

У Зеленського зазначили, що Медведчук є учасником справжнього процесу, а не просто «персонажем твору». «Поведінка учасника проаналізована виключно на підставі документально зафіксованих фактів, які не є продуктом літературної творчості авторів чи літературною вигадкою», — зазначили в ОП.

У відомстві також наголосили, що цензура в Україні прямо заборонена Конституцією — у будь-яких проявах.

«Наукові дослідження історії, опрацювання матеріалів історії нашого народу, зокрема за допомогою інструментів публіцистики, не можуть обмежуватися через емоції окремих учасників подій минулого. Незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників. Закликаємо всіх громадян мати сміливість чесно дивитися на події минулого нашого народу та дії або бездіяльність окремих осіб», — підкреслили в ОП.

У Комітеті Верховної Ради заявили, що 20 жовтня на засіданні розглянуть питання щодо рішення суду. «Забороняти книжки — така собі історія. У нікуди. Обовʼязково розглянемо це завтра на засіданні комітету з питань свободи слова», — повідомила голова підкомітету Тетяна Циба у Facebook.

  • 19 жовтня стало відомо, що Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження книги Кіпіані про Василя Стуса без дозволу Віктора Медведчука.
  • Пізніше стало відомо, що після заборони продажу весь наявний тираж книги розкупили. Але видавництво додрукує новий наклад, який вийде, орієнтовно, 2 листопада.
  • Видавництво Vivat оскаржить заборону продавати книгу про Стуса без дозволу Медведчука. У політика у відповідь заявили, що «виграють» ще один суд у справі, а книгу назвали «пасквілем».