Книгу про дисидента Стуса розкупили за лічені хвилини після рішення суду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Після рішення Дарницького суду Києва, який заборонив поширювати книгу Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса, весь наявний тираж книги розкупили.

«Книг уже немає в наявності, усі розкупили за лічені хвилини», — повідомила «Бабелю» представниця видавництва Vivat Катерина Аврамчук.

За її словами, загалом у продажу було близько 20 тисяч книг. Останні розкупили після рішення суду. Аврамчук каже, що продані екземпляри у покупців не вилучатимуть.

  • 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив поширення книги журналіста Вахтанга Кіпіані про українського письменника Стуса без дозволу одного з лідерів «Опозиційної платформи — За життя», нардепа Віктора Медведчука. Судді вирішили, що деякі моменти книги шкодять честі та гідності Медведчука.
  • Медведчук судився з видавництвом Vivat і типографією «Юнісофт». Ще влітку 2019 року Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку Кіпіані про Василя Стуса, бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Кіпіані назвав позов тиском на свободу слова.
  • Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу і визнанні Стуса винним, коли сам Стус свою провину заперечував.