Суд заборонив поширювати книгу про Василя Стуса без дозволу Медведчука

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Суд заборонив поширювати книгу про Василя Стуса без дозволу Медведчука

Малолєтка Євген / УНІАН

Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження книги журналіста Вахтанга Кіпіані про українського письменника Василя Стуса без дозволу одного з лідерів «Опозиційної платформи — За життя», нардепа Віктора Медведчука.

Про це пише «Суспільне».

Судді вирішили, що деякі моменти книги шкодять його честі та гідності.

Під час розгляду справи й оголошення рішення під судом зібралися близько 20 людей на акцію протесту. Вони вивісили плакати із зображеннями Медведчука та Стуса.

Згодом сам Кіпіані опублікував рішення суду. Там вказано, що автор має прибрати із книги згадки про Медведчука і поки це не буде зроблено — припинити поширення книги, якщо це не дозволить сам Медведчук.

У чому справа?

Відповідачами у справі разом з Кіпіані були видавництво Vivat і типографія «Юнісофт». Позов стосувався «захисту честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації».

Претензії стосувалися дев’яти фраз про Медведчука, які нібито шкодять його честі, гідності та діловій репутації.

Ще влітку 2019 року Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку Кіпіані про Василя Стуса, бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він провини не визнає.

  • У вересні 2019 року у прокат вийшов фільм «Заборонений» про Василя Стуса. Він теж повʼязаний зі скандалом з Медведчуком. Актор Геннадій Попенко, який брав участь у зйомках, заявив, що продюсери видалили частину сценарію після «дзвінка згори». Ідеться про сцени суду, в яких фігурував Віктор Медведчук.
  • Коли справа набула розголосу, знімальна група офіційно заявила, що сцену з Віктором Медведчуком повернуть.