У Медведчука заявили, що «виграють» ще один суд у справі книги про Стуса. Її назвали «пасквілем»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Медведчука заявили, що «виграють» ще один суд у справі книги про Стуса. Її назвали «пасквілем»

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Речник одного з лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука Олег Бабанін прокоментував наміри видавництва Vivat оскаржити заборону суду на продаж книги журналіста Вахтанга Кіпіані про письменника Василя Стуса без дозволу нардепа. Про це він розповів у коментарі «Громадському».

Бабанін заявив, що «Кіпіані програв один суд, а ми йому дамо можливість програти ще один».

«Суд задовольнив позов саме у тій частині, в якій нам це було важливо, і визнав ці брехливі висловлювання у творі Кіпіані, який вже не перший раз виконує замовлення відносно Медведчука», — заявив речник політика.

В ОПзЖ книжку Кіпіані назвали «пасквілем» і «провокацією».

У політсилі розповіли, що суд постановив заборонити поширювати книгу до того, як з неї вилучать зазначені фрагменти. А Кіпіані та видавництву при поширенні у ЗМІ інформації, повʼязаної з книгою, забороняється використовувати дані, що містяться в розділі під назвою «Кримінальна справа № 5 — книга життя і смерті Василя Стуса» та в інших частинах книги, які «дають можливість ідентифікувати Медведчука як персонажа твору без його згоди».

Також у партії додали, що за рішенням суду Кіпіані та видавництво зобовʼязані сплатити всі судові витрати.

Про що йдеться?

Відповідачами у справі разом з Кіпіані були видавництво Vivat і типографія «Юнісофт». Позов стосувався «захисту честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації». Претензії стосувалися дев’яти фраз про Медведчука, які нібито шкодять його честі, гідності та діловій репутації.

Ще влітку 2019 року Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку Кіпіані про Василя Стуса, бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він провини не визнає.