МВС Білорусі зазначає «радикалізацію» протестного контенту та лякає громадян анархістами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
МВС Білорусі зазначає «радикалізацію» протестного контенту та лякає громадян анархістами

TUT.BY / скнріншот

За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ Білорусі, протягом масових протестів у різних містах країни 17 жовтня затримали всього кілька десятків осіб. Журналістів та учасників локальних зібрань у цю кількість не включили. Також громадян лякають «девіантними» анархістами та футбольними фанатами.

За «порушення законодавства про масові заходи» на території Білорусі в суботу МВС нараховує 58 затриманих.

«У МВС відзначають помітну радикалізацію контенту, що розміщують в мережі Інтернет. Зберігається прихована активність та схильність до девіантної поведінки окремої категорії осіб (анархісти, футбольні фанати)», — йдеться в повідомленні.

Як зазначає Білоруська асоціація журналістів, в офіційних даних відсутні згадки про затримання трьох працівників ЗМІ — фотографа TUT.BY Вадима Замировського, оператора того ж видання Всеволода Зарубіна та кореспондентки Onliner.by Дарії Співак.

«У суботу силовики забрали трьох із наших колег. Спочатку — «для перевірки документів», яка в Білорусі може тривати невідомо скільки. Але швидко виявилося, що все ще гірше: проти них розпочали «адміністративний процес», щонайменше до понеділка вони сидітимуть в очікуванні суду в Окрестино», — пише БАЖ.

Учасники протестів, журналісти та правозахисники неодноразово повідомляли та свідчили про знущання та катування затриманих на акціях протесту в СІЗО Окрестино. Силовики відхрещуються від таких звинувачень.

За інформацією правозахисного центру «Вясна», офіційні дані МВС також не враховують затриманих у передмісті Мінська.

Повідомляють, що в Сениці розігнали зібрання місцевих мешканців — правоохоронці хапали переважно чоловіків, а жінок заливали перцевим газом. Наразі точна кількість захоплених білорусів не встановлена.