«Можеш здохнути, нам все одно»: затримані під час акцій протесту в Білорусі розповіли про знущання силовиків

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Правоохоронці в РУВС та ізоляторах жорстоко б’ють і катують затриманих під час акцій протесту в Білорусі.

Про це повідомили волонтери, які цілодобово чергують під ізолятором на вулиці Окрестина в Мінську. Вони записали стогони, крики і нестямні виски, що долинають ночами з будівлі.

Люди, яких відпускають, виходять у шоковому стані та буквально тікають, ледь вийшовши за ворота.

Також волонтери опублікували інформацію про стан людей після медичного огляду.

За словами людей, силовики, навалюючись юрбою, б’ють руками, ногами та кийками.

«На Окрестина, коли приїхали, усіх били. А коли випускали — вже вибірково. Хто не сподобався, тому ще додавали. Але вже не всім. Там багато людей, дівчата. Казали [коли били], щоб більше не ходили нікуди», — розповів один зі звільнених із СІЗО, зауваживши, що його затримали, коли він просто вийшов із під’їзду.

Інший чоловік розповів, що спецпризначенці мають гумові кийки з металевим стрижнем всередині, якими б’ють навіть по голові. Його також хотіли підірвати на гранаті, щоб виставити це згодом як самогубство, і запхали боєприпас у труси.

«Якщо ти на щось скаржишся, тебе бʼють додатково. Людина каже: “У мене астма, я задихаюся”. Спецпризначенець підходить, ставить ногу на горло, починає душити і каже: “Ти можеш здохнути, нам все одно”», — додав він.

На думку потерпілого, серед силовиків є російський спецназ: «Вони говорили з російським акцентом і зверталися до нас з позиції «ви, білоруси», відокремлюючи себе від нас. “У вас такий хороший батько, що вам не подобається?”» — білоруси так не говорять».

Жахливі подробиці знущання білоруських правоохоронців із затриманих розповів і російський журналіст Микита Теліженко, який провів 16 годин у Московському РУВС: «Міліціонери примушували затриманих молитися, читати «Отче наш...», хто відмовлявся, били усіма підручними засобами. Сидячи в актовому залі, ми чули, як бʼють людей на поверхах під нами і над нами. Відчуття було таке, що людей практично втоптували в бетон», — згадує він.

Після цього російського громадянина доправили до колонії в Жодино, де «вперше за добу змогли опустити руки, розігнутися, лягти, і, найголовніше, нас поки ніхто не бив». Журналісту вдалося вийти з вʼязниці і повернутися до РФ завдяки дипломатам.