Тихановська анонсувала візит до України: Українці нам близькі історично та культурно

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Тихановська анонсувала візит до України: Українці нам близькі історично та культурно

Страна Для Жизни

Лідерка білоруської опозиції, екскандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська «найближчим часом» — після місцевих виборів, запланованих на 25 жовтня, планує відвідати Київ. Вона подякувала Україні за тверду позицію щодо Білорусі та готовность підтримати санкції ЄС. Про це вона розповіла в інтерв’ю білоруській службі «Радіо Свобода».

«Ми дуже раді, що Україна зайняла тверду позицію щодо Білорусі, особливо міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Вони готові підтримати санкції. Можливо, це буде свій список, можливо, підтримка введених санкцій ЄС. Це явний знак підтримки білоруського народу в боротьбі», — наголосила опозиціонерка.

Тихановська також зазначила, що Білорусь хотіла б будувати з Україною партнерські та взаємовигідні відносини. «Вони [українці] нам близькі історично та культурно. На Заході мене часто запитують, чи розуміють росіяни білоруську мову, коли ти починаєш говорити. Я відповідаю: “Ні, вони не розуміють, але українці нас зрозуміють. Ми розуміємо українську, вони — нас. Наші мови трохи ближчі”», — розповіла вона.

На запитання, чи бачить вона Білорусь членом Євросоюзу в майбутньому, відповіла, що білоруси самі вирішать, в якому напрямку хотіли б рухатися.

16 жовтня в Міністерстві внутрішніх справ Росії та Слідчому комітеті Білорусі повідомили, що Білорусь оголосила Тихановську в міжнародний розшук за статтею «про заклики до повалення конституційного ладу і дій, що загрожують нацбезпеці». Санкція статті передбачає від 2 до 5 років тюрми.

Нагадаємо, 13 жовтня Тихановська оголосила ультиматум самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку і дала йому 13 днів — до 25 жовтня — для виконання трьох обов’язкових умов.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкцій проти 40 посадовців, при цьому Лукашенко до списку не потрапив. Президент Франції Емманюель Макрон пояснив таке рішення тим, що введення обмежень проти Лукашенка відбилося б на вимозі Брюсселю почати діалог з опозицією та звільнити політвʼязнів. Проте вже 12 жовтня міністри закордонних справ країн Євросоюзу узгодили запровадження санкцій проти самого Лукашенка.
  • Раніше санкції проти Білорусі ввели США, Канада та Велика Британія.