У Росії оголосили у розшук білоруських опозиціонерів Тихановську, Цепкала та ексголовного редактора каналу Nexta

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Росії оголосили у розшук білоруських опозиціонерів Тихановську, Цепкала та ексголовного редактора каналу Nexta

Natalia Fedosenko / Contributor

У Росії у розшук оголосили колишню кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську, опозиціонера Валерія Цепкала та колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу Nexta 22-річного Романа Протасевича. Про це йдеться на сайті Міністерства внутрішніх справ Росії.

Підставою для розшуку Тихановської стала кримінальна стаття, яка саме — не уточнюється.

«Бабель»

Також у розшук оголосили Валерія Цепкала, якого не зареєстрували на виборах президента. Після 9 серпня він разом з дружиною виїхав спочатку до Росії, потім до України, а наразі подружжя перебуває у Польщі. У базі є помітка, що Цепкала переоголосили.

Окрім цього у Росії оголосили в розшук засновника мережі найбільших опозиційних каналів в інтернеті під назвою NEXTA Романа Протасевича, який нещодавно покинув проєкт.

Російське інформаційне агентство ТАСС із посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляє, що в розшук Тихановську оголосили у Білорусі, але він також буде здійснюватися і в Росії, адже йдеться про міждержавний розшук.

При цьому, Тихановська заявила, що не знає про оголошення її в розшук структурами МВС Росії. «Треба, напевно, перевірити поштову скриньку», — сказала вона. Звістка про розшук застала її під час триденної поїздки в Берлін.

Перед цим у Telegram-каналі Тихановської зʼявилось повідомлення про те, що вона хоче покликати Путіна посередником на переговори з Лукашенком.

«Путін не повинен вирішувати долю білоруського народу, але Світлана хотіла б запросити його для медіації переговорів нарівні з представниками інших країн», — зазначила її пресслужба.

Зазначимо, що, за даними ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви.

Наразі Тихановська зустрічається з європейськими лідерами та закликає ввести санкції проти Лукашенка та оточення. Окрім цього вона гарантує самопроголошеному президенту безпеку, якщо той мирно передасть владу опозиції.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка. Останніми тижнями у країні у вихідні проводять «Жіночі марші».