«Вони списують Трампа». Консервативний уряд Британії готується до перемоги Байдена в США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Вони списують Трампа». Консервативний уряд Британії готується до перемоги Байдена в США

MikaylaCMaki / Twitter

Уряд Великої Британії отримав вказівку налагодити зв’язки з оточенням кандидата у президенти США Джо Байдена та триматись подалі від представників адміністрації Дональда Трампа. Лондон не вірить у можливість переобрання чинного президента та працює на перспективу правління демократів.

Про це повідомляє The Times.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон вважає, що Дональд Трамп, а за ним і Республіканська партія втратять свої керівні позиції в головних органах влади США. Голова британського уряду побажав американському президенту успіху на виборах, проте, за словами одного зі старших членів правлячої Консервативної партії, «вони списують Трампа».

Міністр закордонних справ Домінік Рааб щойно відвідав США, де зустрівся зі спікеркою Палати представників Конгресу, демократкою Ненсі Пелосі, а також із впливовими фігурами з оточення Джо Байдена. Водночас посол Карен Пірс демонструє свою прихильність до радників демократичного кандидата, яких у разі перемоги призначать на керівні посади в Держдепі та Білому домі.

Однак оточення Байдена ставиться до контактів з іноземними дипломатами досить стримано, згадуючи скандальні зв’язки помічників Трампа з росіянами під час кампанії 2016 року.

Лондон заздалегідь готує підґрунтя для більш теплих стосунків із Вашингтоном, оскільки адміністрація Байдена ймовірніше поставиться до уряду Джонсона неприязно. За даними джерел видання в дипломатичних колах, Демократична партія США добре пам’ятає зневажливі коментарі британського лідера в бік колишнього президента Барака Обами через його засудження Брекзиту.

Можливість переобрання Трампа також обіцяє певні проблеми для Лондона, проте, як пише колишній британський посол у США Кім Дарроч, прем’єр вбачає в американському президенті «споріднену душу» та має з ним «усталені відносини», тож перемога республіканця для Лондона не стане несподіванкою.

  • 30 вересня в США відбувся перший раунд дебатів між кандидатами в президенти — чинним главою держави Дональдом Трампом і його опонентом, колишнім віцепрезидентом Джо Байденом. Дебати пройшли в атмосфері гострих суперечок, порушення регламенту, брехні та перебільшень.
  • Шість із десяти глядачів теледебатів між кандидатами в президенти Дональдом Трампом і Джо Байденом переконані, що перемога за останнім. Лише троє з десяти вважають, що більш переконливим був чинний глава держави.
  • Кандидат від Демократичної партії на виборах президента США Джо Байден лідирує у передвиборчих опитуваннях. За нього готові проголосувати 51% американців. Водночас, 41% людей заявили, що підтримують Трампа і планують голосувати за нього. Ще 4% обрали іншого кандидата, а останні 4% — досі не визначилися.
  • Кремль побоюється перемоги Байдена на виборах президента США. Це означатиме нові санкції та антиросійську коаліцію Заходу. ЦРУ припускає, що російський президент Путін керує кампанією проти демократичного кандидата.