Євродепутати звернулися з листом до верхівки армії Білорусі — закликали не підтримувати «нелегітимного узурпатора» Лукашенка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Євродепутати звернулися з листом до верхівки армії Білорусі — закликали не підтримувати «нелегітимного узурпатора» Лукашенка

Valery Sharifulin / Contributor

Депутати Європарламенту звернулися з відкритим листом до командування армії Білорусі із закликом зробити вибір — виконуючи присягу, захищати білоруський народ чи підкорятися незаконним наказам самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Електронну версію звернення відправили до Міністерства оборони Білорусі, а паперові листи — до Міністерства оборони, командування ВПС і сил протиповітряної оборони, а також у Західне і Північно-Західне оперативне командування.

Ініціатором звернення до білоруської армії є депутат Європарламенту і колишній міністр національної оборони Литви Раса Юкнявічене. Загалом підписалися 25 євродепутатів.

«Ви, представники армії та міліції, — теж білоруси, ви такі ж люди, як ті, хто на вулицях країни мирно вимагає дотримання своїх прав і справедливих виборів. Вам слід захищати мирних жителів, серед яких є вагітні жінки, а також люди похилого віку, а не бити і нападати на них. Це переломний момент в історії Білорусі, і ви повинні зробити правильний вибір: бути частиною перевороту і військової хунти, організованої громадянином Олександром Лукашенком, або ж стати на бік історії пліч-о-пліч із мирним білоруським громадянським суспільством, яке просто вимагає поваги до прав свого народу», — наголошується у листі європейських парламентарів.

Також євродепутати називають Лукашенка «нелегітимним узурпатором» і запевняють, що він утримує владу лише силою.

Адресатами є 24 посадовці, зокрема, міністр оборони Віктор Хренін.