Реформи, війна на Донбасі, МН17 та коронавірус. Україна і ЄС оприлюднили комюніке за підсумками саміту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Лідери України та Європейського союзу опублікували спільне комюніке за підсумками 22-го саміту Україна-ЄС в Брюсселі, на якому сторони підписали шість договорів на 390 млн євро допомоги.

Текст заяви опублікований на сайті ЄС та Офісу президента.

Боротьба з пандемією

Україна і ЄС домовилися разом боротися з пандемією коронавірусу і його наслідками. Сторони співпрацюватимуть у подальшому доступі вакцини за доступними цінами. Голова ЄС Шарль Мішель заявив, що пакет допомоги в розмірі 190 млн євро і програма макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро, значно перевищує допомогу, надану іншими партнерами. «Ми відзначили подяку керівництва і громадян України», — сказано в заяві.

Реформи

В Євросоюзі акцентували увагу на підтримці макроекономічної стабільності України, виконання зобовʼязань перед МВФ і реалізації всієї структурної політики, узгодженої в рамках програми допомоги. В ЄС нагадують, що Нацбанк України повинен бути незалежним, як і антикорупційні органи. Від України чекають прискорення реформування судової системи і посиленої боротьби з корупцією.

Лідери ЄС відзначили початок проведення земельної реформи, прийняття закону про регулювання банківської діяльності, старт Вищого антикорупційного суду і прогрес в децентралізації.

Війна на Донбасі

ЄС продовжить підтримувати Україну в боротьбі з агресією Росії в «Нормандському форматі», Тристоронній контактній групі та Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ. Також ЄС готовий надати допомогу в питанні кібербезпеки. Росію закликають взяти на себе відповідальність за припинення вогню на Донбасі і вплинути на бойовиків. Крім цього, ЄС засуджує видачу російських паспортів жителям Донбасу.

Авіакатастрофа MH17

Сторони закликають Росію повною мірою взяти на себе відповідальність за знищення пасажирського рейсу MH17 в небі над Донбасом у 2014 році, коли від пострілу «Буку» загинули 298 осіб.