Зеленський: ЄС підтвердив, що Україні не загрожує втрата безвізу. Підписана низка документів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський, який перебуває на саміті Україна-ЄС у Брюсселі, заявив, що Україні не загрожує припинення безвізового режиму.

«Нас запевнили в тому, що безвізовому режиму нічого не загрожує, і він буде відновлений після пандемії», — сказав Зеленський, передає «Європейська правда».

За його словами, Україна з європейськими партнерами вже готується до «промислового безвізу».

«Вже почала роботу експертна місія ЄС, яка має оцінити готовність України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції», — написав він у Twitter.

Крім цього, президент обговорив із головою Європейської ради Шарлем Мішелем інтеграцію України в Єдиний цифровий ринок ЄС, подальшу інтеграцію енергетичних ринків України та Євросоюзу, а також взаємодію з реалізації європейського «зеленого» курсу.

Як повідомляє Офіс президента, за підсумками саміту було підписано низку документів.

Зокрема, був підписав договір про фінансування за програмою «Міцні регіони». Документ повинен залучити допомогу ЄС для підвищення стійкості України до загроз і дестабілізуючих ситуацій, а також збільшення потенціалу України з розбудови миру. Загальний внесок ЄС в рамках угоди становить 30 млн євро.

Підписано договір про фінансування за програмою «Механізм розвитку громадянського суспільства». Він передбачає внесок 20 млн євро. Також підписано «Кліматичний пакет для стабільної економіки» — політика безпечного енергопостачання, скорочення викидів парникових газів і перехід до чистої енергії. Внесок ЄС — 10 млн євро.

Крім цього, укладено договір про фінансування Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» (300 млн євро), а також договір про модернізацію і цифровізацію «Укрпошти» (30 млн евро).