МВФ: Через пандемію погіршиться рівень життя майже у всіх країнах світу, загальний держборг уже перевищив $280 млрд

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
МВФ: Через пандемію погіршиться рівень життя майже у всіх країнах світу, загальний держборг уже перевищив $280 млрд

Pixabay

Міжнародний валютний фонд переглянув глобальний прогноз на 2020 рік у бік підвищення рівня світового ВВП, проте вважає, що пандемія коронавірусу призведе до погіршення рівня життя практично у всіх країнах світу, а відновлення світової економіки після кризи буде тривалим.

Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва на онлайн-заході, організованому Лондонською школою економіки, пише ТАСС.

«МВФ у червні прогнозував дуже серйозне зниження світового ВВП в 2020 році. Картина сьогодні менш похмура. Згідно з нашими новими оцінками, розвиток подій у другому і третьому кварталі був дещо кращим, ніж очікувалося, що дозволило переглянути наш глобальний прогноз за 2020 рік у бік підвищення», — розповіла вона.

За словами Георгієвої, МВФ, як і раніше, прогнозує часткове і нерівномірне відновлення в 2021 році.

«Ми очікуємо, що світове виробництво в середньостроковій перспективі залишиться на значно нижчому рівні в порівнянні з нашими прогнозами, які ми робили до пандемії. Практично для всіх країн це буде відкат назад з погляду поліпшення рівня життя. Наш оновлений прогноз буде доступний наступного тижня», — додала директор-розпорядник МВФ.

Також Георгієва вважає, що відновлення світової економіки після кризи, викликаної пандемією, виявиться тривалим і буде нагадувати довгий підйом.

«Світова економіка відновлюється після кризи. Але це лихо далеке від завершення. Всі країни зараз стикаються з тим, що я б назвала довгим підйомом, важким сходженням, яке буде тривалим, нерівномірним і невизначеним, а також із можливими відкатами назад», — зазначила вона.

Водночас представниця МВФ наголосила, що після закінчення пандемії світову економіку необхідно перебудувати відповідно до нових принципів, провівши «фундаментальні реформи» з «серйозними інвестиціями».

«Ми не можемо собі дозволити просто відновити стару економіку з її низьким зростанням, низькою продуктивністю, високим рівнем нерівності і кліматичною кризою, що поглиблюється. [Економіка] повинна стати більш екологічною, більш розумною, більш інклюзивною і з більш позитивною динамікою», — вважає Георгієва.

За підрахунками МВФ, загальний державний борг усіх країн в 2020 році сягне рекордно високого рівня — майже 100% світового ВВП.

«Багато країн стали більш уразливими. Рівень їхнього боргу збільшився через заходи у податково-бюджетній сфері, ухвалені ними у відповідь на кризу, а також втрату доходів. Ми надали фінансування 81 країні з безпрецедентною швидкістю і масштабом. Кредитні зобовʼязання перевищили суму в $280 млрд. І ми готові зробити ще більше: ми все ще маємо достатньо ресурсів із загальної суми в $1 трлн, яка у нас є для кредитування і яку ми можемо надати нашим членам у міру того, як вони починають свій «підйом», — резюмувала директор-розпорядник МВФ.