Депутатка СН Марченко заявила, що Україна готова надати військову допомогу Азербайджану. Аваков порадив їй пігулки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Депутатка СН Марченко заявила, що Україна готова надати військову допомогу Азербайджану. Аваков порадив їй пігулки

Людмила Марченко / Facebook

Народний депутат партії «Слуга народу» Людмила Марченко заявила про готовність України надавати військову допомогу Азербайджану в конфлікті з Вірменією щодо Нагірного Карабаху. Про це вона заявила в ефірі каналу «Україна 24».

«Наскільки я знаю, ми вже надаємо допомогу [Азербайджану] і в правовому полі, і в ресурсному полі. Ідеться і про гуманітарну допомогу. Сьогодні розглядається питання складання списку, що саме потрібно. Україна готова сьогодні на різних майданчиках підтримувати Азербайджан. Це і військова підтримка, і гуманітарна всім тим, що потрібно буде в майбутньому. Це воєнна ситуація», — сказала Марченко.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Twitter повідомив, що Україна не буде надавати військову допомогу в азербайджано-вірменському конфлікті жодній зі сторін.

«А ось медичну допомогу — таблетки депутатам, які забагато фантазують, треба б пошукати усією країною», — додав він.

Нагадаємо, у конфлікті щодо Нагірного Карабаху Україна заявила про підтримку Азербайджану й наголосила, що цей принцип є незмінним.

Згодом Марченко заявила, що ЗМІ неправильно трактували її вислів.

«Зазначу, не було жодної мови про надання зброї. Маю надію, що врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі може відбутися мирним шляхом на основі поваги до міжнародного права», — додала вона.

Пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що кожен нардеп може висловлювати свою позицію з будь-якого питання, але рішення про надання іншій державі допомоги ухвалює президент та уряд.

«Вкотре закликаю всіх до зважених заяв та коментарів, які б не збуджували емоції, не провокували протистояння і ворожнечу, а відповідали офіційній позиції Української держави», — додав міністр.

Також, за його словами, Україна має забезпечити мир для вірменських та азербайджанських діаспор, які тут проживають.

Окрім цього партія «Слуга народу» наголосила, що особиста думка Марченко не є офіційною позицією фракції. І, тим паче, офіційною позицією держави.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт, а також інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли з «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.
  • Ані Вірменія, ані Азербайджан не оприлюднили офіційну кількість загиблих внаслідок ескалації. Проте обидві країни стверджують про «сотні вбитих військових супротивника».
  • Туреччина заявила про готовність підтримати Азербайджан на полі бою в Нагірному Карабаху.