Вірменія заявила про готовність розпочати мирні переговори з Азербайджаном за участю Мінської групи ОБСЄ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Вірменія заявила, що готова почати переговори з Азербайджаном про припинення вогню в Нагірному Карабаху за участю посередників.

Про це повідомили у пресслужбі МЗС.

«Вірменія залишається прихильною мирному врегулюванню конфлікту в Нагірному Карабаху. Ми продовжимо рішуче протидіяти цій агресії проти Арцаху [Карабаху], водночас будучи готовими працювати з країнами-співголовами Мінської групи ОБСЄ в 1994—1995 років для відновлення режиму припинення вогню на основі домовленостей», — йдеться в повідомленні.

Окрім цього, у Вірменії засудили застосування сили або загрозу її застосування з боку Азербайджану, а також пряму участь Туреччини в бойових діях між Вірменією і Нагірним Карабахом.

«Спільні агресивні дії Азербайджану, Туреччини, залучення іноземних бойовиків-терористів підривають регіональну безпеку, мир, значно підвищуючи ризик великомасштабної війни. Ця агресія проти Арцаху повинна бути негайно припинена», — наголосили в Міністерстві закордонних справ.

Зазначимо, співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка була створена в 1992 році для посередництва у мирному врегулюванні конфлікту навколо анклаву Нагірного Карабаху, є Франція, Росія і Сполучені Штати.

  • У районі Нагірного Карабаху шостий день тривають запеклі бої між військовими Азербайджану та Вірменії за підтримки сил невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Кожна сторона повідомляє про свої військові успіхи, публікуючи відео знищення техніки, живої сили й опорних пунктів. Міністерства оборони обох країн повідомляють про значні втрати противника та замовчують свої.
  • Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Азербайджан і Вірменія — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Президенти Росії, США і Франції ухвалили спільну заяву щодо ситуації в Нагірному Карабаху та закликали Азербайджан і Вірменію до негайних переговорів без висунення умов. Президент Туреччини Реджеп Ердоган розкритикував їхню позицію і заявив, що Вірменія у будь-якому випадку «повинна вивести війська з окупованого регіону», і тільки тоді настане мир.
  • У цьому конфлікті Україна заявила про підтримку Азербайджану й зазначила, що цей принцип є незмінним.