Бої в Нагірному Карабаху: президенти Росії, Франції та США зробили заяву — просять про переговори за сприяння ОБСЄ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президенти Росії, США і Франції ухвалили спільну заяву щодо ситуації в Нагірному Карабаху та закликали Азербайджан і Вірменію до негайних переговорів без висунення умов.

Текст заяви опублікований на сайті президента Росії.

«Найрішучишим чином засуджуюємо ескалацію насильства, що має місце на лінії зіткнення в зоні Нагірно-Карабаського конфлікту. Ми сумуємо за загиблими та висловлюємо співчуття сімʼям вбитих і поранених. Ми закликаємо до негайного припинення бойових дій між збройними силами сторін», — йдеться в заяві.

Лідери трьох держав просять президентів Азербайджану та Вірменії відновити переговори з врегулювання конфлікту при сприянні співголів Мінської групи ОБСЄ.

  • У районі Нагірного Карабаху пʼятий день тривають запеклі бої між військовими Азербайджану та Вірменії за підтримки сил невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Кожна сторона повідомляє про свої військові успіхи, публікуючи відео знищення техніки, живої сили й опорних пунктів, але не дає повну інформацію про власні втрати. Міністерства оборони країн повідомляють про значні втрати противника та замовчують свої.
  • 30 вересня президент Франції Емманюель Макрон звинуватив Туреччину в підбурюванні Азербайджану до посилення бойових дій. У Туреччині заявили, що підтримка Вірменії в конфлікті прирівнюється до підтримки окупації вірменськими військами Нагірного Карабаху.
  • У Франції також заявили, що мають намір створити робочу групу за принципом Мінської між Україною і Росією, до якої увійдуть Росія, Франція, США, а також представники Азербайджану та Вірменії. Уряд Грузії заявив, що готовий надати майданчик для переговорів за посередництва ОБСЄ.