«Вірменія повинна вивести війська». Президент Туреччини не підтримав заяву США, Росії та Франції про припинення боїв у Нагірному Карабасі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган не підтримав заклик США, Росії та Франції до припинення військового конфлікту в Нагірному Карабасі. Виступаючи в турецькому парламенті він заявив, що Вірменія у будь-якому випадку «повинна вивести війська з окупованого регіону», і тільки тоді настане мир.

Про це пише Reuters.

«З огляду на те, що США, Росія і Франція нехтували цією проблемою протягом майже 30 років, є неприпустимим, щоб вони брали участь у вирішенні цієї проблеми», — сказав Ердоган.

Туреччина є союзником Азербайджану і вже заявила, що надасть військову підтримку. Вона закликає етнічних вірмен залишити регіон і вивести війська.

  • Коли Ердоган закінчував виступ у парламенті, президенти Росії, США і Франції прийняли спільну заяву щодо ситуації в Нагірному Карабаху та закликали Азербайджан і Вірменію до негайних переговорів без висунення умов. Франція, Росія і Сполучені Штати є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка була створена в 1992 році для посередництва у мирному врегулюванні конфлікту навколо анклаву Нагірного Карабаху.
  • У районі Нагірного Карабаху пʼятий день тривають запеклі бої між військовими Азербайджану та Вірменії за підтримки сил невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Кожна сторона повідомляє про свої військові успіхи, публікуючи відео знищення техніки, живої сили й опорних пунктів, але не дає повної інформації про власні втрати. Міністерства оборони країн повідомляють про значні втрати противника та замовчують свої.
  • 30 вересня президент Франції Емманюель Макрон звинуватив Туреччину в підбурюванні Азербайджану до посилення бойових дій. У Туреччині заявили, що підтримка Вірменії в конфлікті прирівнюється до підтримки окупації вірменськими військами Нагірного Карабаху.
  • У Франції також заявили, що мають намір створити робочу групу за принципом Мінської між Україною і Росією, до якої увійдуть Росія, Франція, США, а також представники Азербайджану та Вірменії. Уряд Грузії заявив, що готовий надати майданчик для переговорів за посередництва ОБСЄ.