Ізраїль та Ліван проведуть перемовини про встановлення морських кордонів між країнами. Посередником знову будуть США

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Ізраїль та Ліван проведуть перемовини про встановлення морських кордонів між країнами. Посередником знову будуть США

edu_castro27 / Pixabay

Ізраїль та Ліван проведуть перемовини про встановлення між країнами визнаних обома сторонами морських кордонів.

Про це повідомляє Державний департамент США.

«Угода між двома сторонами про загальні рамки для морських обговорень дозволить обом країнам розпочати перемовини, які зможуть забезпечити більшу стабільність, безпеку і процвітання як для ліванських, так і для ізраїльських громадян», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що перемовини відбудуться у ліванському місті Накура в офісі спецпредставника ООН у Лівані. У США вважають, що ці обговорення стануть першими на шляху до повноцінного встановлення кордонів між обома країнами.

Чому це важливо?

Незважаючи на великий відсоток християн у Лівані, країна все одно лишається формально арабською, із величезним впливом мусульманства на суспільно-політичне життя. А Ізраїль від початку створення має конфлікт із арабським світом. Дипломатичні відносини між Ізраїлем та Ліваном не встановлені.

Під час воєн Ізраїлю з арабськими країнами Ліван завжди дотримувався нейтралітету, але на його території проживають тисячі палестинських біженців. Вони постійно загрожують північним кордонам Ізраїлю, влаштовуючи стрілянини, обстріли та диверсійні вилазки. У 1978 році під час громадянської війни в Лівані Ізраїль перейшов кордон та почав операцію на півдні країни з метою знищення палестинських осередків. Під час операції було навіть захоплено ліванську столицю Бейрут.

Свої війська із півдня Лівану Ізраїль вивів аж у 2000 році, однак деякі території досі лишаються спірними і контролюються ізраїльською армією. І досі на кордоні цих країн виникають збройні сутички, а в 2006 році між країнами цілий місяць тривала прикордонна війна. Ситуація погіршується великим впливом у Лівані організації «Хезболла» — шиїтської ісламістської організації, яка у багатьох країнах західного світу вважається терористичною. Навіть Ліга арабських держав визнала її такою. Саме «Хезболла» переважно контролює південь Лівану та воює з ізраїльською армією.