Цькування Джоан Роулінґ: на підтримку письменниці створили публічну петицію. Її можуть підписати всі охочі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На платформі ipetitions створили відкриту петицію на підтримку британської письменниці Джоан Роулінґ, яка зіткнулася із хейтом і цькуванням після недавнього скандалу з коментарями про трансгендерів та критикою її нової книги «Дурна кров», яка розповідає про розслідування вбивств серійного вбивці-трансгендера.

Петиція під хештегом #LetWomenSpeak (Свобода слова для жінок) зʼявилася після листа творчої інтелігенції Великої Британії, яка підтримала письменницю. Днями видання The Sunday Times опублікувало текст листа 58 акторів, актрис і письменників із засудженням «цькування і мізогінії у соцмережах». Його підписали письменник Єн Макʼюен, режисер Том Стоппард, Джон Кліз (Монті Пайтон) та багато інших.

«Роулінґ незмінно показувала себе чесною і повною співчуття людиною, і страхітливий хештег #RIPJKRowling (Спочивай з миром, Дж. К. Роулінг) — це лише останній приклад мови ворожнечі, спрямованої проти неї та інших жінок, яку Twitter та інші платформи підтримують і побічно заохочують. Ми підписуємо цей лист у надії, що більше людей виступлять проти нападок на жінок в інтернеті та ми добʼємося того, що подібна поведінка і отримання вигоди з неї стануть менш прийнятними», — йшлося в листі.

Звернення знаменитостей знайшло свій відгук — всього за день петиція на ipetitions набрала майже 10 тисяч підписів. Під нею також підписалися Кліз, Макʼюен і Стоппард. Петицію може підписати коджен охочий, на відміну від листа, який призначався тільки для творчих людей.

  • Джоан Роулінґ пожартувала у Twitter зі словосполучення «люди, які менструюють» у заголовку статті — цей термін видання використало, щоб не образити трансчоловіків і небінарних людей. Роулінґ натякнула, що «люди, які менструюють», — це, по суті, жінки. Після цього письменницю звинуватили в нетерпимості до трансгендерів. Серед тих, хто критикував Роулінґ, були актори Деніел Редкліфф та Емма Вотсон, які зіграли головних героїв у серії фільмів про Гаррі Поттера.
  • Пізніше Роулінг розповіла, що її висловлювання про трансгендерів повʼязані з особистим досвідом домашнього та сексуального насильства. Її батько був розчарований, що мав дочку, а не сина, тож Роулінґ думала над трансгендерним переходом.
  • Близько 150 всесвітньо відомих особистостей підписали лист, який засуджує онлайн-шеймінг знаменитостей на прикладі критики Джоан Роулінґ.
  • 15 вересня вийшов новий детектив Джоан Роулінґ — «Дурна кров». Письменницю звинуватили у трансфобії, а в соцмережах почали її «ховати».