Джоан Роулінг повертає нагороду від фонду Кеннеді, бо там розкритикували заяви письменниці про трансгендерних людей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Джоан Роулінг повертає нагороду від фонду Кеннеді, бо там розкритикували заяви письменниці про трансгендерних людей

opportunitydesk.org

Британська письменниця Джоан Роулінг вирішила повернути нагороду правозахисного фонду, пов’язаного з родиною загиблого американського президента Джона Кеннеді, оскільки її заяви про гендер і трансгендерність розкритикувала голова фонду Керрі Кеннеді.

Про це повідомляє BBC.

Голова фонду Robert F Kennedy Human Rights заявила, що авторка літературного всесвіту Гаррі Поттера знецінює ідентичність транслюдей у своїх глузуваннях з дружньої до трансгендерів термінології.

У своїй заяві племінниця вбитого президента звинуватила Роулінг у просуванні ідей, що знецінюють трансгендерну чи небінарну ідентичність, носії якої страждають від насильства, дискримінації та домагань.

«З її власних слів, позиція Роулінг про те, ніби стать, визначена при народженні, є первинним і визначальним фактором гендеру, незалежно від гендерної ідентичності людини — це позиція, яку я категорично відкидаю», — сказала голова фонду Кеннеді.

Роулінг відповіла на це власною заявою, у якій зазначила, що між рухами за права трансгендерних людей і за права жінок є конфлікт, і що її підтримують «тисячі жінок», серед яких багато вчених, лікарок, вчительок та соціальних працівниць.

«Ці професіонали... висловили серйозні побоювання щодо впливу теорії гендерної ідентичності на нестійких підлітків і на права жінок, і щодо демонтажу захисних норм для найуразливіших жінок… Ніхто з них не ненавидить транслюдей», — зазначила письменниця.

Нагорода фонду являє собою грошову премію, бронзову голову Роберта Кеннеді та надання ресурсів для просування власних правозахисних проєктів. Попередніми лауреатами були експрезидент США Барак Обама та перший темношкірий єпископ англіканської церкви в Південно-Африканській Республіці Десмонд Туту.

  • Джоан Роулінг пожартувала в Twitter над словосполученням «люди, які менструюють» у заголовку статті — цей термін видання використало, щоб не образити трансчоловіків або небінарних людей. Роулінг натякнула, що «люди, які менструюють» — це, по суті, жінки. Після цього письменницю звинуватили в нетерпимості до трансгендерів. Серед тих, хто критикував Роулінг, були актори Деніел Редкліфф і Емма Вотсон, які зіграли головних героїв у серії фільмів про Гаррі Поттера.
  • Близько 150 всесвітньо відомих особистостей підписали лист, який засуджує онлайн-шеймінг знаменитостей на прикладі критики Джоан Роулінг.