«В культурі поширюється цензура». 150 знаменитостей підписали листа проти онлайн-шеймінгу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«В культурі поширюється цензура». 150 знаменитостей підписали листа проти онлайн-шеймінгу

Mary McCartney / З особистого сайту Джоан Роулінг

Близько 150 всесвітньо відомих особистостей підписали лист, який засуджує онлайн-шеймінг знаменитостей.

Про це пише ВВС.

Серед підписантів — Джоан Роулінг, а також письменники Маргарет Етвуд («Оповідь служниці») і Салман Рушді. У своєму листі вони вітають антирасистські протести, але засуджують «моду на публічну ганьбу і остракізм», а також «сліпучу моральну впевненість». Лист також підписали американський інтелектуал Ноам Хомський, феміністка Глорія Стайнем, російський громадський діяч Гаррі Каспаров і письменник Малкольм Гладвел.

Підписанти виступили проти «культури скасування». Цей термін використовують для опису цькування лідерів думок, які поділяють непопулярну думку, або в минулому припустилися вчинків, які через роки стали вважатися образливими, і які, що називається, «скасовуються» користувачами соціальних мереж. Прикладом «культури скасування» є недавні звинувачення в трансфобії Джоан Роулінг за її погляди на трансгендерів.

«Вільний обмін інформацією та ідеями як джерело життєвої сили ліберального суспільства з кожним днем стає все більш обмеженим. У той час як ми звикли очікувати цього від правих радикалів, у нашій культурі все більше поширюється цензура: нетерпимість до протилежних поглядів, мода на публічну ганьбу і остракізм, а також тенденція розчиняти складні політичні питання в сліпій моральної впевненості. Ми підтримуємо цінність здорової і навіть їдкої дискусії з усіх боків. Але зараз дуже часто можна почути заклики до швидкої і суворої розправи у відповідь на можливу інакшу думку», — йдеться в листі.

Знаменитості також закликали «зберегти існування щирих розбіжностей без важких професійних наслідків». «Якщо ми не будемо захищати те, від чого залежить наша робота, ми не повинні очікувати, що суспільство, або держава буде захищати це за нас», — йдеться в заяві.