«Я хотіла позбутися жіночності»: Джоан Роулінг відреагувала на звинувачення в трансфобії і поділилася своєю історією

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
«Я хотіла позбутися жіночності»: Джоан Роулінг відреагувала на звинувачення в трансфобії і поділилася своєю історією

Mary McCartney / З особистого сайту Джоан Роулінг

Британська письменниця Джоан Роулінг розповіла, що її висловлювання про трансгендерів повʼязані з її особистим досвідом домашнього та сексуального насильства.

Про це вона розповіла в своєму блозі.

У заяві Роулінг розповідає про те, як вивчала трансгендерність і розмірковує про скандал, в якому опинилася в останні дні.

«Якщо б ви могли залізти до мене в голову й зрозуміти, що я відчуваю, коли я читаю про трансжінок, що вмирають від рук жорстокого чоловіка, ви б зрозуміли, що ми з вами солідарні в поглядах на цю проблему», — каже письменниця.

Вона розповіла, що в підлітковому віці страждала від обсесивно-компульсивного розладу. Її батько часто говорив, що хотів би мати хлопчика, і якби у письменниці була «група підтримки» в інтернеті, то вона, можливо, наважилась би на зміну статі.

«Бажання врятуватися від жіночності було величезним», — говорить Роулінг.

Вона згадала про сексуальне насильство, жертвою якого стала в двадцять років.

«Цей напад стався тоді, коли я була вразлива, а людина скористалася можливістю», — написала авторка.

Серед тих, хто критикував Роулінг, були актори Деніел Редкліфф і Емма Вотсон, які зіграли головних героїв у серії фільмів про Гаррі Поттера.

Що сталося до цього?

Джоан Роулінг пожартувала в Twitter над словосполученням «люди, які менструюють» у заголовку статті — цей термін видання використало, щоб не образити трансчоловіків або небінарних людей. Роулінг натякнула, що «люди, які менструюють» — це, по суті, жінки (маючи на увазі біологічну стать).

Після цього письменницю звинуватили в нетерпимості до трансгендерів. Користувачі писали, що Роулінг «лише прикривається фемінізмом, намагаючись просувати трансфобні ідеї». Дійшло до того, що Роулінг звинуватили в расизмі та антисемітизмі, згадавши деяких персонажів книг про Гаррі Поттера.