У Twitter «поховали» письменницю Роулінґ, яка створила всесвіт Гаррі Поттера. Усе через нову книгу, де головний злочинець — трансґендер

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Twitter «поховали» письменницю Роулінґ, яка створила всесвіт Гаррі Поттера. Усе через нову книгу, де головний злочинець — трансґендер

Скриншот з х/ф «Гаррі Поттер і Орден Фенікса»

У Twitter набирає обертів тенденція «ховати» авторку всесвітньо відомого циклу фантастичних пригод Гаррі Поттера — користувачі критикують Джоан Роулінґ, додаючи хештег #RIPJKRowling. Річ у тому, що в її новій книзі головний злочинець, який убиває жінок, носить жіночі вбрання, що відсилає до нещодавнього скандалу з коментарями письменниці про трансґендерів — їх вважають неприйнятними навіть виконавці головних ролей із фільмів франшизи за її книгами.

Наразі в соцмережі понад 500 дописів із «похованням» Роулінґ.

«Вона не мертва чи типу того, але навіть Том Реддл більш живий, ніж її кар’єра та репутація», — зазначає один із користувачів Twitter.

Користувачі, які читали в дитинстві книги про Гаррі Поттера, вже вдруге розчаровуються в 55-річній письменниці. Нещодавно вона говорила, що «ідеологія ґендерної ідентичності» має негативний вплив на підлітків, а також загрожує жінкам. Роулінг переконана, ніби захист прав трансґендерних людей серйозно конфліктує з рухом за права жінок.

«Роулінґ цілком перетворилася на Долорес Амбрідж — настільки одержимою у своїх упередженнях вона стала, що піде на все, аби переконатися у власній праведності, незалежно від того, до якої шкоди це призведе», — коментує нову книгу Роулінґ американська трансґендерна письменниця Джен Річардс.

Як зазначає The Telegraph, нова книга письменниці «Дурна кров» (Troubled Blood) із серії пригод детектива Корморана Страйка, написана під псевдонімом Роберт Гелбрейт, розповідає про розслідування вбивств серійного вбивці-трансґендера.

«Цікаво, що критики позиції Роулінґ із питання трансґендерності зроблять з книгою, мораль якої звучить так: ніколи не довіряй чоловіку в платті», — написав журналіст видання Джейк Керрідж 13 вересня.

Документальний фільм Disclosure, що вийшов на каналі Netflix на початку 2020 року, критикує штампи з попкультури стосовно трансґендерів, зокрема популярний образ «вбивці в жіночому платті» — трансґендерну жінку-психопата.

Такий типаж можна побачити в класичних трилерах «Мовчання ягнят» і «Психо». На думку творців Disclosure, це призводить до негативного сприйняття трансґендерних людей.

«Нова книга Роулінґ про біологічну жінку, яка розслідує злочини серійного вбивці, біологічного чоловіка, який одягається як жінка, щоб убити своїх жертв — біологічних жінок. На кшталт […] наскільки ще більш нахабно Роулінґ має висловлювати свої трансфобні переконання, щоб ви всі припинили купувати її книги, а видавці від неї відмовились?» — пише трансґендерна журналістка Серена Даньярі.

  • Джоан Роулінґ пожартувала в Twitter зі словосполучення «люди, які менструюють» у заголовку статті — цей термін видання використало, щоб не образити трансчоловіків або небінарних людей. Роулінг натякнула, що «люди, які менструюють» — це, по суті, жінки. Після цього письменницю звинуватили в нетерпимості до трансґендерів. Серед тих, хто критикував Роулінґ, були актори Деніел Редкліфф та Емма Вотсон, які зіграли головних героїв у серії фільмів про Гаррі Поттера.
  • Пізніше Роулінг розповіла, що її висловлювання про трансґендерів повʼязані з особистим досвідом домашнього та сексуального насильства. Її батько був розчарований, що мав дочку, а не сина, тож Роулінґ думала над трансґендерним переходом.
  • Близько 150 всесвітньо відомих особистостей підписали лист, який засуджує онлайн-шеймінг знаменитостей на прикладі критики Джоан Роулінґ.