У Зеленського відреагували на заяви Фокіна: Неприємно вражені його «особистими коментарями», оцінку їм вже надали

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського відреагували на заяви Фокіна: Неприємно вражені його «особистими коментарями», оцінку їм вже надали

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Офісі президента відреагували на заяви першого заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна. У Зеленського наголосили, що «неприємно вражені особистими оцінками та коментарями» Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави. Про це повідомили у відомстві.

«Безумовно, заявам Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави, вже надана належна оцінка. Перш за все — суспільством, яке заплатило велику ціну за свої ідеали. Цього не можна не розуміти», — зазначили в ОП.

У Зеленського додають, що кожен, хто представляє державу, повинен памʼятати, що «не можна плутати офіційне з особистим». «Якщо є розходження в позиціях, а власне бачення, яким би воно не було, відрізняється від державного, потрібно обирати державне доти, доки представляєш державу. Не особисте, а саме державне бачення. Тим більше офіційна позиція України повністю збігається з обʼєктивною реальністю та політичною правдою», — додали в ОП.

У відомстві наголосили, що саме з російського вторгнення почалася тимчасова окупація Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

«Робота української делегації в ТКГ завжди базувалася на повному розумінні національних інтересів України та абсолютної правди про війну і хто є хто в цій війні. Особисті думки кожного з представників України не тільки жодного разу не заважали переговорам, а й не суперечили офіційній позиції держави […] Тим більше, що метою діяльності держави та її представників є досягнення сталого миру лише на українських умовах», — наголосили в ОП.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • 29 вересня Фокін прибув на засідання комітету Ради з питань організації державної влади. На засіданні він заявив, що не бачив доказів того, що на Донбасі йде війна між Україною та Росією. У підсумку комітет ухвалив звернення до президента Володимира Зеленського з вимогою відкликати Фокіна з Мінської групи.
  • Після його заяв голова Офісу президента Андрій Єрмак виступив за відставку Фокіна з ТКГ. Таку ідею підтримали і керівники української делегації — голова Леонід Кравчук, перший заступник, віцепрем’єр Олексій Резніков та заступник, нардеп Олександр Мережко.