Фокін прийшов на засідання комітету Ради, щоб пояснити свої заяви щодо Донбасу. Але на питання про війну з Росією уникнув відповіді

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Фокін прийшов на засідання комітету Ради, щоб пояснити свої заяви щодо Донбасу. Але на питання про війну з Росією уникнув відповіді

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін прибув на засідання комітету Ради з питань організації державної влади і місцевого самоврядування для пояснення своїх заяв щодо Донбасу.

На початку засідання він нагадав, що багато років був поза політикою, а перед тим, як приступити до обов’язків, вивчив усі протоколи. «Майже п’ятирічні тупцювання на одному місці стали в основному слідством [наслідком] двох причин. Перша причина — Мінські домовленості не є нормативно-правовим актом, тобто вони, грубо кажучи, необов’язкові до виконання. Але головна причина полягає в тому, що тодішній гарант Конституції більше дбав за власні інтереси», — сказав Фокін.

На питання, чи триває у нас війна з Росією, Фокін відповів: «Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Бо жодного підтвердження того, що там іде війна між Росією і Україною, поки що я не бачив».

Проте він зазначив, що проти України воюють найманці з майже 30 країн світу, зокрема за підтримки військових Росії.

Раніше Фокіна викликали на засідання парламентського комітету на 15 вересня, але він тоді не прибув.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • Раніше заступник керівника делегації України у Тристоронній контактній групі, колишній премʼєр-міністр України Вітольд Фокін заявив, що може піти з ТКГ, якщо до нього не почнуть прислухатися.
  • Партія «Голос» почала збирати підписи депутатів під зверненням до президента Володимира Зеленського про відкликання Фокіна з ТКГ.