«Голос» почав збирати підписи депутатів під зверненням до Зеленського про відкликання Фокіна з ТКГ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Народний депутат від фракції «Голос» Соломія Бобровська почала збирати підписи під зверненням до президента Володимира Зеленського про відкликання Вітольда Фокіна з української делегації Тристоронньої контактної групи.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Збираю підписи під депутатським запитом до президента про виведення Фокіна зі складу Тристоронньої контактної групи. Під запитом вже встигли підписатися 49 народних депутатів», — написала Бобровська.

На думку нардепа, заяви Фокіна про проведення виборів на окупованих територіях, особливий статус Донбасу і про припинення війни на сході «не тільки паплюжать наш авторитет на міжнародній арені, але й демонструють Путіну «зелене» світло для реалізації його кривавих планів на наших територіях».

За словами Бобровської, звернення підписали представники всіх депутатських груп і фракцій, окрім ОПзЖ.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • Раніше заступник керівника делегації України у Тристоронній контактній групі, колишній премʼєр-міністр України Вітольд Фокін заявив, що може піти з ТКГ, якщо до нього не почнуть прислухатися.