«Голос» готує звернення до Зеленського з вимогою звільнити Фокіна з ТКГ: Його заяви є неприйнятними

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Голос» готує звернення до Зеленського з вимогою звільнити Фокіна з ТКГ: Його заяви є неприйнятними

Anatoliy Pashko / Wikipedia

Народні депутати з фракції «Голос» готують звернення до президента Володимира Зеленського з проханням звільнити Вітольда Фокіна з посади першого заступника глави делегації у Тристоронній контактній групі. Про це повідомив нардеп Роман Лозинський у Facebook.

«Ми з депутатами «Голосу» ініціюємо вихід Фокіна з ТКГ. Фокін вже давно не боїться називати бойовиків так званих Д/ЛНР «повстанцями», виступає за загальну амністію, за особливий статус не тільки ОРДЛО — але і всього Донбасу, а також за створення «міжнародного тимчасового уряду» на суверенній території України. Подібні заяви є неприйнятними та шкідницькими», — наголосив Лозинський.

Нардеп вважає, що заяви Фокіна демонструють його повне нерозуміння причинно-наслідкових зв’язків початку російсько-української війни. Також він нагадав Фокіну його заяви у 2017 році про те, що «Росію треба зрозуміти — у неї там флот», адже вона «втратила би Крим навічно», бо «прийшли би сюди американці».

Лозинський вважає, що парламент має реагувати на такі заяви представників ТКГ, і закликав колег з усіх фракцій підписатися під зверненням до Зеленського.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • Згодом Фокін заявив, що через місяць може піти з Тристоронньої контактної групи, якщо до нього не почнуть прислухатися.