Член ТКГ Фокін пропонує створити на окупованому Донбасі тимчасовий уряд

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Перший прем’єр-міністр та заступник голови делегації України в ТКГ Вітольд Фокін пропонує створити на окупованому Донбасі тимчасовий уряд.

Про це він заявив в інтерв’ю «Українському радіо».

«Я цілком погоджуюсь з тим, що перш ніж проводити вибори, треба забезпечити безпеку. А в який спосіб — вирішувати керівництву країни. Як один із засобів, я б запропонував використати мандат Ради безпеки ООН і утворити на цих територіях тимчасовий міжнародний уряд», — пояснив Фокін.

Він також зазначив, що не розуміє, чому ЦВК не призначила місцеві вибори у деяких прифронтових районах Донбасу, які підконтрольні Україні. За його словами, у ТКГ це питання складно пояснити «контрагентам із перемовин».

Фокін розповів, що активно працює над власною ідеєю про створення на Донбасі вільної економічної зони.

«Програма, над якою я працюю зараз із автором ідеї, полягає на тому, щоб користуватись способом суперфіціїв надавати юридичне право під юрисдикцією потужних провідних держав світу віддавати землю. Тобто уряд не випускає контролю за використанням цієї землі, земля не втрачає своєї державності, але віддається в руки людині, яка навіть має право передавати цю землю в спадщину. Це гарантує безпеку інвестиціям», — пояснив член ТКГ.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення під контроль України державного кордону.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».