Фокін заявив, що не бачить «великого зиску» від зустрічі «нормандської четвірки» найближчим часом

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Фокін заявив, що не бачить «великого зиску» від зустрічі «нормандської четвірки» найближчим часом

Anatoliy Pashko / Wikipedia

Колишній прем’єр-міністр та заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін вважає, що у зустрічі лідерів у «нормандському форматі» найближчим часом немає сенсу.

Про це він заявив в ефірі «Українського радіо».

«Якщо брати до уваги сьогоднішній стан, то великого зиску від того, що збереться знову «нормандська четвірка», я не бачу. Треба посунутись до миру», — сказав Фокін.

На його думку, така можливість є, тож необхідно «домовитися щодо однієї позиції, щоби можна було розраховувати на компроміс щодо іншої».

«Правильно в своїх виступах каже Леонід Макарович [Кравчук] що без компромісу нічого не буде, чимось треба поступитись», — додав заступник голови української делегації у ТКГ.

Окрім цього Фокін зазначив, що є противником внесення зміни до Конституції України про особливий статус для Донецької і Луганської областей, як цього вимагає Росія, тому що Конституція — «не прохідний двір».

«А якщо буде ухвалено рішення про запровадження вільних економічних зон... Конституція передбачає утворення таких змін, і я думаю, що можна переконати представників Росії, що це і буде відповіддю на їхнє прохання», — наголосив він.

  • 30 липня ЗМІ повідомили, що заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак, куратор українського напряму в Кремлі, написав листа раднику канцлера Німеччини Ангели Меркель про переговори щодо Донбасу. У ньому Козак називає переговори «безглуздими» і нібито говорить про вихід Росії з цього процесу.
  • Зі свого боку голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що представник РФ направив листа, але в ньому не було зазначених вимог.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському форматі» може привести до закінчення війни на Донбасі.