Голова ОП Єрмак виступив за відставку Фокіна з ТКГ. Таку ідею підтримали керівники української делегації

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Голова ОП Єрмак виступив за відставку Фокіна з ТКГ. Таку ідею підтримали керівники української делегації

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Голова Офісу президента Андрій Єрмак виступив за відставку першого прем’єра Вітольда Фокіна з Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Тристороння контактна група не ухвалює жодних рішень, а є логістичним майданчиком для узгодження деталей та домовленостей, які досягаються лідерами «нормандського формату». Усі принципові рішення ухвалюються тільки президентом і парламентом України та урядом», — повідомив Єрмак.

Він також нагадав, що Мінські домовленості та усі їхні спірні пункти були погоджені ще в 2015 році, а зараз на Донбасі вже другий місяць триває перемир’я, чого «не змогли досягти попередні перемовники».

Єрмак наголосив, що не Фокін винен у здачі Криму, або у тому, що Україна погодилися провести місцеві вибори на окупованому Донбасі до повернення контролю над кордоном.

«Все це не виправдовує сьогоднішні слова пана Фокіна. Моя особиста позиція — пан Фокін має піти з ТКГ», — написав голова ОП.

Цю ідею також підтримали і керівники української делегації у ТКГ — голова Леонід Кравчук, перший заступник, віцепрем’єр Олексій Резніков та заступник, нардеп Олександр Мережко.

«Українська делегація в Тристоронній контактній групі з неприємним подивом сприймає повідомлення про резонансні заяви пана Фокіна щодо війни на Донбасі і в Криму, зроблені у Верховній Раді. Пан Фокін, як і будь-яка людина, має право на власну позицію, якою б дивною вона не здавалася. Але ми разом як делегація України в переговорах у ТКГ повинні дотримуватися виключно офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участі в переговорах», — йдеться у їхній спільній заяві.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • У вівторок Фокін прибув на засідання комітету Ради з питань організації державної влади. На засіданні він заявив, що не бачив доказів того, що на Донбасі йде війна між Україною та Росією. У підсумку комітет ухвалив звернення до президента Володимира Зеленського з вимогою відкликати Фокіна з Мінської групи.