Комітет Ради ініціює звернення до Зеленського з вимогою виключити Фокіна з Мінської групи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет Ради ініціює звернення до Зеленського з вимогою виключити Фокіна з Мінської групи

YouTube / В гостях у Гордона

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку ініціює звернення парламенту до президента Володимира Зеленського із закликом виключити експремʼєр-міністра Вітольда Фокіна з української делегації у Тристоронній контактній групі.

Про це у Facebook повідомив заступник голови цього комітету Роман Лозинський.

У своєму зверненні комітет висловлює занепокоєність системними заявами Фокіна, які ставлять під загрозу суверенітет та національну безпеку. Нардепи вимагають від Зеленського засудити висловлювання Фокіна, а також ініціювати заходи Ради національної безпеки та оборони з протидії російській пропаганді та регулярно звітувати перед парламент про зміст домовленостей, досягнутих на переговорах ТКГ.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • У вівторок Фокін прибув на засідання комітету Ради з питань організації державної влади. На засіданні він заявив, що не бачив доказів того, що на Донбасі йде війна між Україною та Росією.