Десять розстріляних колон. У Бабиному Яру відкрили тимчасову інсталяцію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На місці майбутнього музею Голокосту в Бабиному Яру відкрили тимчасову інсталяцію, присвячену 79-й річниці масових розстрілів понад 30 тисяч євреїв, яких у вересні 1941 року вбили нацисти.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Інсталяція являє собою десять розстріляних 6-метрових колон, які мають понад 100 тисяч кульових отворів. Їх розстріляли з тієї ж зброї, якою користувалися нацисти під час страти. Кожен отвір символізує обірване життя.

Поруч встановили ще одну інсталяцію — камені з монокуляром. У середині каменів можна побачити знімки фотографа Вермахту Йоганнеса Хеле, який зняв Бабин Яр відразу після масових розстрілів.

На відкритті інсталяції були присутні президент Володимир Зеленський, голови єврейської громади України, голова Офісу президента Андрій Єрмак, який очолив робочу групу зі створення меморіалу Голокосту, та інші. Після церемонії глава держави провів відеоконференцію з членами наглядової ради фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр». Архітектурне бачення музею обіцяють представити до кінця року.

  • Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» будують на приватні пожертви. Він існує з 2016 року, коли право на оренду землі в урочищі отримав благодійний фонд, який фінансують російські олігархи українського походження Михайло Фрідман і Герман Хан.
  • Восени 2019 року художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» призначили російського режисера Іллю Хржановського. Через незгоду з цим проєкт покинула майже вся команда, включно з виконавчим директором Яною Баріновою. Вони розробляли концепцію музею.
  • Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні та негуманні методи у творчості й російський слід у проєкті. Згодом журналісти опублікували чернетку концепції музею за версією Хржановського. Згідно з нею, відвідувачі ходитимуть по лабіринтах і переживатимуть «шокуючі емоційні досвіди», постійно роблячи етичний вибір.
  • У Меморіальному центрі повідомили, що режисер ще працює над концепцією, її планують оприлюднити до кінця поточного року. У наглядовій раді фонду наголосили, що концепція та історичний наратив музею не змінюватимуть.