Зеленський підтримав будівництво меморіалу Голокосту «Бабин Яр»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Володимир Зеленський підтримав будівництво меморіалу памʼяті жертв Голокосту «Бабин Яр» у Києві. Глава держави провів відеоконференцію з членами наглядової ради фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр».

Про це він повідомив у Twitter.

«Обговорив необхідність втілення важливого для України проєкту — меморіального центру пам’яті жертв Голокосту. В нашій історії було багато трагічних сторінок. Ми маємо пам’ятати про них, розповідати наступним поколінням», — наголосив президент.

У відеоконференції також взяли участь голова наглядової ради фонду Натан Щаранський, президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер, президент Польщі 1995—2005 рр. Александр Кваснєвський, міністр закордонних справ і віцеканцлер Німеччини 1998—2005 рр. Йошка Фішер і перший президент України Леонід Кравчук, повідомили на сайті меморіалу.

  • Восени 2019 року художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» призначили російського режисера Іллю Хржановського. Через незгоду з цим проєкт покинула майже вся команда, включно з виконавчим директором Яною Баріновою. Вони розробляли концепцію музею.
  • Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні та негуманні метод у творчості й російський слід у проєкті. Згодом журналісти опублікували чернетку концепції музею за версією Хржановського. Згідно з нею, відвідувачі будуть ходити по лабіринтах і переживати «шокуючі емоційні досліди», постійно роблячи етичний вибір.
  • У Меморіальному центрі повідомили, що режисер ще працює над концепцією, її планують оприлюднити до кінця поточного року. У наглядовій раді фонду наголосили, що концепція та історичний наратив музею змінюватися не будуть.