У Бабиному Яру відкриють інсталяцію. В Асоціації єврейських громад заявили, що її встановлюють на території колишнього кладовища

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Бабиному Яру відкриють інсталяцію. В Асоціації єврейських громад заявили, що її встановлюють на території колишнього кладовища

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» до 79-х роковин трагедії у Бабиному Яру 29 вересня відкриє аудіосвітлову інсталяції. Про це повідомили у пресслужбі центру.

У центрі розповідають, що інсталяція буде тимчасовою, її встановлять на відстані «не менше ніж 10 метрів від ймовірної найвіддаленішої лінії межі єврейського кладовища».

«На 79-ті роковини трагедії ми представимо перші проєкти на території яру. Найбільший з цих проєктів – 40 метрів у діаметрі, буде відкритий на ділянці, де планується зведення меморіалу. Довгий час тут був полігон для автошколи, вигулювали тварин і грали у футбол. Це результат політики забуття, яка провадилася щодо цього місця за радянських часів. І це має змінитися», — наголосив гендиректор центру Голокосту Макс Яковер.

У центрі додають, що наразі тривають роботи зі встановлення аудіоінсталяції, що сприятиме обізнаності людей про трагічні події часів окупації Києва. Частина аудіоінсталяції буде розташована на дорозі Скорботи та на площі біля памʼятника «Менора». Крім того, на території урочища до Дня памʼяті жертв Бабиного Яру встановлять монокуляри, завдяки яким кожен відвідувач зможе побачити, як виглядала ця територія 79 років тому.

В Асоціації єврейських організацій і громад (ВААД) заявили, що будівництво проводять на території колишнього кладовища. 31 серпня на території, що примикає до меморіального заповідника, на місці колишнього недобудованого спорткомплексу відгородили будмайданчик овальної форми, розміром приблизно 80 на 60 метрів.

Асоціація повідомляє, що керівник будівництва розповів їм, що на огородженій території до 29 вересня маютьи звести подіум для тимчасової експозиції. Конструкція подіуму складається з 10 пустотілих металевих колон, без даху, висота колон становитиме 6 метрів, діаметр — 0,8 метра. Глибина фундаменту, зі слів виконроба, не більше ніж 10 см — глибше копати не можна, тому що це кладовище. За даними асоціації, подіум буде тимчасовим — на два роки, потім на його місці побудують музей.

  • Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» будують на приватні пожертви. Він існує з 2016 року, коли право на оренду землі в урочищі отримав благодійний фонд, який фінансують російські олігархи українського походження Михайло Фрідман і Герман Хан.
  • Восени 2019 року художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» призначили російського режисера Іллю Хржановського. Через незгоду з цим проєкт покинула майже вся команда, включно з виконавчим директором Яною Баріновою. Вони розробляли концепцію музею.
  • Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні та негуманні методи у творчості й російський слід у проєкті. Згодом журналісти опублікували чернетку концепції музею за версією Хржановського. Згідно з нею, відвідувачі ходитимуть по лабіринтах і переживатимуть «шокуючі емоційні досвіди», постійно роблячи етичний вибір.
  • У Меморіальному центрі повідомили, що режисер ще працює над концепцією, її планують оприлюднити до кінця поточного року. У наглядовій раді фонду наголосили, що концепція та історичний наратив музею змінюватися не будуть.