Ілон Маск відмовився від вакцини, бо не вважає коронавірус загрозою для своєї родини. Він також розчарувався в людстві

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ілон Маск відмовився від вакцини, бо не вважає коронавірус загрозою для своєї родини. Він також розчарувався в людстві

Win McNamee / Staff

Голова компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск заявив, що його родина не буде робити щеплення від коронавірусу, щойно вакцина зʼявиться в обігу, оскільки не має ризиків заразитися. Раніше він кількаразово применшував небезпеку інфекції та робив хибні твердження щодо її розповсюдження.

Про це Маск заявив у інтерв’ю The New York Times.

Мільярдер навесні сперечався з владою через рішення відкрити завод Tesla попри локдаун, який називав «фактично домашнім арештом» і був переконаний, що до кінця квітня значного спалаху коронавірусу в США не буде, що виявилось не так.

Маск заявив у інтерв’ю, що локдаун для всієї країни не потрібен, оскільки коронавірус має «дуже низьку смертність», і карантин необхідний лише для окремих осіб, які знаходяться в зоні ризику, тож треба лише дочекатися, поки «шторм спаде».

Журналістка Кара Свішер зауважила, що «шторм повертається» і люди вмирають попри спроби підприємця «врятувати людство».

«Всі помирають. У цій ситуації немає правильного рішення. Все це зменшило мою віру в людство. Усе це… Ірраціональність людей як така», — прокоментував він зауваження журналістки.

Він також сказав, що не буде вакцинуватися.

«Я не ризикую заразитися COVID, як і мої діти», — запевнив Маск, додаючи, що весь час працював у SpaceX на благо національної безпеки та не пропустив жодного робочого дня.

Після запитань Свішер щодо того, чому він вирішує, хто ризикує заразитися, а хто ні, Маск вирішив змінити тему і навіть пригрозив завершити інтерв’ю.

Він також зазначив, що заводи Tesla виготовляють обладнання для розробки вакцини, і назвав критиків — зокрема Білла Гейтса — «придурками».

«Чесно, я просто намагаюся зробити якомога більше добра за час, який мені відведений в цьому світі. І, ви знаєте, мені не завжди вдається, проте це мета», — підкреслив мільярдер.

Раніше Маск говорив, ніби діти не вразливі перед коронавірусом, попри численні випадки захворювань і навіть смертей серед молодих людей, повідомляє Business Insider.

Спалах хвороби він називав «тупістю» і «панікою», вважав локдаун «фашизмом», ставив під сумніви коректність даних щодо смертності, а також просував антималярійний препарат «Гідроксихлорохін», ефективність якого проти коронавірусу не доведена.

Численні дослідження доводять, що локдауни здатні запобігти сотням тисяч смертей, і затримка в ухваленні наказу залишатися вдома у США призвела до десятків тисяч жертв. Інші наукові роботи говорять про те, що локдаун і карантин все ж допомогли запобігти 60 млн випадкам інфікування.

При цьому заяви Маска щодо вакцини збігаються із упередженнями третини американців, які не бажають робити щеплення, щойно з’явиться вакцина. 33% населення США бояться побічних реакцій, не вірять у вакцини або вважають, що коронавірус для них не страшний.